No właśnie ajvar,
co to jest ajvar? Ajwar to pasta a właściwie sos - w końcu to omaka w
językach mówionych na terenie byłej Jugosławii, czyli Bałkanach +
Słowenii, która do Bałkanów zaliczać się nie chce i chyba nawet nie powinna.
Ajvar składa się z
grillowanej (najlepiej) lub pieczonej (jak nie ma wyboru) papryki, bakłażanów,
pomidorów i cebuli i przypraw, delikatnie zmiksowanych lub podziabanych
widelcem.
Czym to się je?
Ajvar podaję się
do mięs, np. do čevapčići (temat in spe), chleba (najlepiej lepinje)
ale można go jeść z wszystkich, np. z makaronem.
Przepis na ajvar:
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 pomidory
- cebula
- czosnek
- pieprz, sól, papryka
Umyte, pokrojone wzdłuż i osolone bakłażany odstawić aż zaczną się pocić i wyjdzie z nich sok. Paprykę pokroić na części i razem z bakłażanem włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec aż skórka papryki i bakłażana będzie czarna, obrać i albo z miksować albo podziabać widelcem lub posiekać nożem. Ja wolę większe kawałki i nie miksuję. Dodać pokrojoną na drobno cebulę (czasem też ją opiekam w piekarniku), czosnek i pomidory, popieprzyć, posolić, dodać ciut octu i ciut więcej oliwy.
Zamieszać i DOBAR TEK!
Przepis na ajvar:
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 pomidory
- cebula
- czosnek
- pieprz, sól, papryka
Umyte, pokrojone wzdłuż i osolone bakłażany odstawić aż zaczną się pocić i wyjdzie z nich sok. Paprykę pokroić na części i razem z bakłażanem włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec aż skórka papryki i bakłażana będzie czarna, obrać i albo z miksować albo podziabać widelcem lub posiekać nożem. Ja wolę większe kawałki i nie miksuję. Dodać pokrojoną na drobno cebulę (czasem też ją opiekam w piekarniku), czosnek i pomidory, popieprzyć, posolić, dodać ciut octu i ciut więcej oliwy.
Zamieszać i DOBAR TEK!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz